Bank Artikel

5 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Di Bandar Baru Bangi

Sekiranya anda berkesempatan untuk melawati mahupun bersiar-siar di sekitar Bangi, jangan lepaskan peluang untuk pergi ke tempat-tempat yang menarik seperti dibawah ini.

1. BERYL’S CHOCOLATE FACTORY

Di sini kita boleh membeli coklat dengan pelbagai perisa, seperti Coklat Cili, Coklat Durian, Tiramisu, Tongkat Ali, dan lain-lain. Selalunya di sini kita boleh membeli beberapa Coklat pilihan dengan bonus seperti beli 5 dapat 1. Sebelum anda membeli coklat itu anda boleh mencuba untuk merasainya, kerana ia menyediakan penguji untuk beberapa perisa.

2. MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN (MASJID BESI)

Dilawati ke sini bersama kawan-kawan. Sungguh menakjubkan tempat yang damai dan tenang. Jika anda bercadang untuk melawat, sila hormati. Lelaki tidak akan dibenarkan masuk jika memakai seluar pendek – anda akan ditawarkan sarung untuk dipakai di atas. Wanita akan dibenarkan masuk jika memakai penutup kepala. Jika tidak, jubah, lengkap dengan tudung akan ditawarkan. Ia dijangka bahawa kasut akan ditanggalkan. Sekali masuk, anda akan merasai ketenangan tempat itu.

Seni bina yang cantik akan menawan hati anda. Menurut web SEO, semuanya adalah pembinaan keluli, tetapi ia berdasarkan reka bentuk zaman pertengahan, dan gerbang yang luas mengingatkan katedral di U.K. reka bentuknya bijak. Masjid ini dikelilingi oleh air, dan apabila udara di dalam menjadi panas, ia masuk ke dalam kubah, dan menarik udara melalui bahagian terbuka, di atas air, di mana ia disejukkan, dan kemudian ke dalam bangunan. Walaupun panas di luar, ia adalah suhu yang menyenangkan di dalam. Tempat ini benar-benar berbaloi untuk dikunjungi jika anda mempunyai masa.

3. PAKAR PELANCONGAN SWASTA KUALA LUMPUR

Mereka merupakan beberapa kumpulan yang pakar mengenai selok-belok pelancongan seperti:

1. Kuala Lumpur Day Tour

2. Cameron Highlands Day Tour

3. Malacca Day Tour

4. Taman Negara Day Tour

5. Kuala Selangor Fireflies Tour

6. Kuala Gandah Elephants Sanctuary

7. Kuala Lumpur Food Tour

8. Combination Kuala Gandah Elephants and Kuala Selangor Fireflies

4. FARM IN THE CITY

Farm in the City (FITC) ialah konsep unik yang menggabungkan unsur hidupan liar dan alam semula jadi dalam persekitaran yang direka bentuk taman pemuliharaan. menyerupai persekitaran Kampung Malaysia yang tipikal, ia menempatkan lebih daripada 100 spesies haiwan dan tumbuhan Ladang dan Eksotik dalam kandang yang dibina khas. Seseorang boleh mendekati, menyentuh atau memberi makan haiwan dengan jarak yang hampir.

5. MASJID PUTRA

Disiapkan pada 1997, Masjid Putra telah direka dengan unik dengan granit berwarna mawar dan boleh menempatkan lebih 10,000 jemaah pada satu-satu masa. Masjid ini terdiri daripada tiga kawasan berfungsi utama. Di dalamnya terdapat dewan solat yang ringkas namun elegan, Sahn (halaman), dan pelbagai kemudahan pembelajaran. Menara setinggi 380 kaki (116 meter) adalah salah satu menara tertinggi di rantau ini. Dipengaruhi oleh reka bentuk Masjid Sheikh Omar di Baghdad, strukturnya adalah kombinasi yang indah antara gaya seni bina tradisional Melayu dan Timur Tengah.

Kesimpulannya, Bandar Bangi merupakan antara tempat yang wajib dilawati sekiranya anda datang ke Lembah Klang. Rancanglah perjalanan anda dengan teliti agar segala apa yang dirancang berjalan dengan lancar. Sekiranya anda memerlukan pengangkutan seperti kereta sewa atau sebagainya, bolehlah anda menghubungi krew Kereta Sewa Bangi untuk mendapatkan khidmat kereta sewa pandu sendiri atau pakej kereta sewa berpemandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *