Bank Artikel

Bagaimana Untuk Mendapatkan Kereta Sewa Yang Murah

Harga ialah salah satu faktor utama yang perlu dipertimbangkan semasa menyewa kereta, dan “cara mendapatkan tawaran yang baik untuk kereta sewa” ialah salah satu soalan utama yang kami ajukan. Tiada jawapan tunggal untuk soalan ini kerana terdapat banyak pembolehubah yang terlibat dalam penetapan harga sewaan atau kereta sewa. Selama bertahun-tahun, penyewa telah menyedari bahawa harga asal yang diiklankan selalunya berbeza daripada harga yang akhirnya mereka bayar, jadi penting untuk mengetahui cara penetapan harga berfungsi dan cara anda boleh mengelak daripada membayar harga penuh.

Petua asas untuk mendapatkan tawaran kereta sewa terbaik:

1. Tempah Dahulu

Tempahan dua minggu lebih awal biasanya mempunyai tawaran terbaik. Cuba semak sebulan lebih awal dan semak secara berkala apabila tarikh semakin hampir.

2. Tempah Pada Mana-Mana Hari

Tiada hari terbaik untuk menempah sewaan anda, jadi anda harus menempah pada hari mana anda melihat harga yang anda bersetuju. Elakkan membuat tempahan kereta sewa pada saat-saat akhir tarikh yang anda kehendaki. Sebarang masalah mungkin akan timbul.

3. Pertimbangkan Lokasi Anda

Negeri dan wilayah yang berbeza di Penang cenderung mempunyai harga yang berbeza. Dari segi sejarah, Kawasan di tanah besar mempunyai kadar harian median terendah, manakala di pulau mempunyai kadar harian yang tertinggi. Bandar barat tengah yang lebih kecil juga mempunyai kadar harian yang lebih tinggi, jadi ingatlah perkara ini apabila membandingkan harga, terutamanya apabila membuat keputusan tentang titik permulaan perjalanan jalan raya yang panjang.

4. Ambil Dan Hantar Di Tempat Yang Sama

Mengambil dan menghantar di lokasi yang sama akan sentiasa lebih murah daripada mengambil dan menghantar di lokasi yang berbeza. Harga median untuk mengambil di lapangan terbang ialah serendah RM120 dan mengambil di pusat bandar ialah serendah Rm100 sehari. Walau bagaimanapun, mengambil pada satu dan menghantar pada yang lain lebih hampir kepada 2x harga sebenar.

5. Pertimbangkan Peningkatan

Yang ini mungkin kedengaran berlawanan dengan intuitif kerana ia bertentangan dengan mendapatkan harga terendah mutlak. Dengan itu, harga median sewa kereta ekonomi ialah RM100, manakala harga sewa kereta pertengahan ialah RM120 – RM130. Kemudian purata hanya tambahan RM20 – RM50 lebih untuk mendapatkan kereta yang lebih besar. Anda sebenarnya boleh mendapat lebih banyak wang dengan menaik taraf.

6. Isi Tangki Minyak Anda Sebelum Anda Memulangkan Kereta

Salah satu cara paling mudah untuk menjimatkan sewa kereta anda ialah mengisi tangki sebelum menghantar. Harga yang anda bayar untuk mengisi tangki sendiri secara amnya akan lebih murah daripada harga yang dikenakan oleh syarikat sewa untuk jumlah gas yang sama. Seperti contoh, bagi semua kereta sewa Seberang Jaya, setiap kereta sewa diisi petrol sepenuhnya sebelum diberikan kepada penyewa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *